Gå direkt till innehållet

Lär känna dina bröst

Det vanligaste symtomet på bröstcancer är en smärtfri knöl i bröstet. Det betyder inte alls alltid cancer, det kan också vara en godartad förändring. Det är alltid skäl att låta undersöka nya fynd i bröstet.

Undersök dina bröst

En stor del av bröstcancerfallen konstateras på basis av en förändring som kvinnan upptäcker själv. Det är alltså värt att vara bekant med sina bröst. Lär dig att känna dina bröst genom att känna på dem och titta på dem. Om du hittar en förändring som oroar dig, boka tid till läkare.

Vid 50–69 års ålder kallas du till mammografi vartannat år. Det lönar sig att delta i screeningar, eftersom de gör det möjligt att hitta en cancer redan innan den ger symtom.

Titta på bröstens

  • storlek
  • form
  • färg på huden
  • bröstvårtans färg och form

Ställ dig med framför spegeln med överkroppen bar. Granska brösten först med händerna över huvudet och sedan med händerna nere. Kolla hur brösten ser ut framifrån, undertill och på sidorna. Testa om det utsöndras vätska ur bröstvårtan när du klämmer på den.

Känn på brösten

Det går lättast att känna på brösten i ryggläge, men du kan också göra det när du står i duschen, då huden är hal av tvål.

Tryck lätt med cirklande rörelser runt hela bröstet med fingrarna raka och ihop. Undersök också armhålorna.

Undersök båda brösten i tre olika lägen, med armen över huvudet, rakt åt sidan och längs med kroppen.

Förändringar som kräver fortsatta undersökningar

  • en knöl i bröstet eller armhålan
  • förändringar i bröstets form
  • indragning av huden på bröstet
  • sår eller eksem på vårtgården
  • bröstvårtan dras inåt eller sekret från bröstvårtan
  • rodnader eller svullnad i bröstet

Om du hittar en förändring som väcker oro, boka tid till läkare

Det kan också förekomma många slag av godartade förändringar i brösten, såsom cystor, bindvävsknutor eller ojämn körtelvävnad. Det är dock skäl att låta undersöka alla nya fynd i brösten.

Karaktären i förändringar man kan se vid en bilddiagnostisk undersökning av brösten eller av knölar i brösten utreds med hjälp av så kallad trippeldiagnostik: palpation av brösten, bilddiagnostisk undersökning (mammografi och ultraljudsundersökning) och vid behov biopsi.

Cirka 40 procent av alla bröstcancerfall upptäcks vid mammografiscreeningar, oftast redan innan cancern ger några symtom. Det lönar sig alltid att delta i screeningar eftersom det avsevärt minskar risken att dö i bröstcancer.

Varför självundersökning?(öppnas i ett nytt fönster) (Tunne rintasi ry)

Mammografiscreening(öppnas i ett nytt fönster) (Cancerregister)

Läs mer om bröstcancer

Bröstcancer(öppnas i ett nytt fönster) (Allt om cancer)