Gå direkt till innehållet

Lär känna dina bröst

Det vanligaste symtomet på bröstcancer är en smärtfri knöl i bröstet. Knölen kan väcka oro hos kvinnan.

Om du känner en knöl i ditt bröst betyder det dock inte alltid att du har cancer, utan det kan vara fråga om en godartad förändring, såsom en cysta eller bindvävsknöl eller ojämn fettvävnad.

Det är viktigt att alla kvinnor granskar sina bröst oberoende av ålder. Det gör man bäst just efter mensen, och även efter övergångsåldern en gång i månaden. Granska brösten genom att trycka med fingrarna kring bröstet både när du står och när du ligger.

Närmare instruktioner för bröstens egengranskning:

Kontrollera brösten regelbundet själv (på finska, Promama)

Boka omedelbart tid till läkaren om strukturen i bröstkörteln förändras eller om du känner en knöl eller en valk i bröstet.

Huruvida de fynd som man gör i avbildningsundersökningar eller de knölar man hittar i brösten är god- eller elakartade till sin karaktär avgörs med s.k. trippeldiagnostik. Läkaren känner på brösten med händerna, utför avbildningsundersökningarna (mammografi och ultraljudundersökning) och tar ett cellprov av knölen.

Om man i alla trippeldiagnostikens olika faser kommer till att det gäller ett godartat fynd, utgörs en uppföljningsplan. Uppföljningen kanske innebär att man endast granskar brösten på egen hand med jämna mellanrum.

Det är också viktigt att alltid delta i mammografiscreeningar.

Mammografiscreening (Cancerregister)

Läs mer om bröstcancer

Bröstcancer (Allt om cancer)