Gå direkt till innehållet

För kvinnor

Det finns några sätt att minska risken för bröstcancer, äggstockscancer och livmoderhalscancer. De är alla förknippade med hormonproduktionen, särskilt med mängden av könshormonet östrogen i kroppen.

Även faktorer som man inte själv kan påverka spelar in i risken för dessa cancertyper.

Hormonersättningsbehandling

Hormonersättningsbehandling som används av kvinnor för att lindra klimakteriebesvär ökar risken för att insjukna i bröstcancer och äggstockscancer.

Risken för att insjukna är synnerligen stor hos dem som fått hormonersättningsbehandling längre än 5 år.

Särskilt hormonersättningsbehandling som innehåller både östrogen och progesteron (som också kallas för gulkroppshormon) ökar risken för att insjukna i bröstcancer. Hormonersättningsbehandling som innehåller enbart östrogen ökar också risken för cancer i livmoderkroppen något.

Med hjälp av hormonersättningsbehandling kan man effektivt lindra klimakteriebesvär. Det är dock viktigt att överväga huruvida det finns skäl att påbörja en långfristig behandling. Det är bra att diskutera hormonersättningsbehandlingens för- och nackdelar med sin egen läkare.

Efter att hormonbehandlingen tagit slut återställs sakteligen risken för att insjukna till den normala nivån.

P-piller

P-piller som innehåller östrogen och progesteron både minskar risken för vissa cancertyper och ökar risken för andra.

Kombinationspiller ökar risken för bröstcancer och livmoderhalscancer något. Samtidigt minskar de dock risken för cancer i livmoderkroppen och äggstockscancer.

Risken bedöms alltid individuellt. Diskutera med din läkare huruvida användning av p-piller kan utsätta dig för någon fara.

Amning och förlossning

Det har konstaterats att amning till en viss grad minskar risken för bröstcancer och äggstockscancer hos ammande kvinnor. Ju längre kvinnan ammar, desto bättre skydd ger amningen.

Förlossningar minskar en kvinnas risk för att insjukna i bröstcancer och äggstockscancer. Ju yngre kvinnan är när hon får barn, desto bättre skyddar förlossningarna henne från dessa cancertyper. Flera barn skyddar henne ytterligare från bröstcancer.

Amningen har också otaliga andra hälsofrämjande effekter både för barnet och modern.

Läs mera om amningens fördelar(öppnas i ett nytt fönster) (på finska, Institutet för hälsa och välfärd)

Det går naturligtvis inte alltid att påverka antalet barn man får eller om man kan amma dem eller inte. Då är det bäst att koncentrera sig på andra hälsofrämjande levnadsvanor för att minska cancerrisken.

Cancerorganisationerna har gett ut en broschyr om hur man kan minska risken för bröstcancer. Broschyren finns här:

Broschyrer

(På finska eller på engelska)

Imetys, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Joensuu H, Roberts PJ, Kellokumpu-Lehtinen P-L, Jyrkkiö S, Kouri M, Teppo L, (2013) (toim.) Syöpätaudit. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Utländska källor:

Breastfeeding, European Code Against Cancer, IARC

Hormones and Cancer, Cancer Research UK

Hormonal therapy, European Code Against Cancer, IARC (englanniksi)