Gå direkt till innehållet

Undesöka dina testiklar

Det är bra för alla män att regelbundet undersöka sina testiklar.

Om testiklarnas struktur förändras ska man kontakta läkare. Förändringen kan vara ett tecken på testikelcancer.

En testikel är lika stor som ett litet hönsägg. De två testiklarna, prostatan och sädesblåsorna hos en man producerar sperma tillsammans. Testiklarna producerar också manligt könshormon, testosteron. I pungen finns förutom testikeln en rörliknande struktur, bitestikeln, där sperman samlas.

Testikelcancer är en ovanlig sjukdom, men trots det den allmännaste cancersjukdomen bland män under 35 år. Efter 45 års ålder är testikelcancer mycket ovanlig. Behandlingen av testikelcancer ger mycket goda resultat. Testikelcancer som upptäcks tidigt kan botas.

Läs mer om testikelcancer på webbplatsen Allt om cancer:

Testikelcancer(öppnas i ett nytt fönster) (på finska)

Så här undersöker du dina testiklar

  • Undersök båda testiklarna turvis med båda händerna.
  • Håll testikeln mellan tummen och de andra fingrarna och rulla den i handen.
  • Fäst uppmärksamhet vid eventuella knölar eller förändringar på testikelns yta.

Vanliga tidiga symtom på testikelcancer är att det känns en knöl, testikeln blir större, dess fasthet förändras eller det känns smärta.

Kontakta läkare, om du misstänker testikelcancer. Den viktigaste undersökningen vid misstanke om testikelcancer är att känna på testiklarna så att man börjar med den normala. En normal testikel är jämn på ytan och rörlig och det är lätt att urskilja den mjuka bitestikeln. En testikeltumör känns typiskt som en fast eller gummiartad fasthet innanför testikeln.