Gå direkt till innehållet

Screening av tarmcancer startar i hela Finland

Tarmcancer omfattar både cancer i tjocktarmen och cancer i ändtarmen. Tarmcancer är den tredje vanligaste cancersjukdomen i Finland: drygt 3000 personer insjuknar i tarmcancer varje år.

För vem, varför och hur?

Screening för tarmcancer tas i bruk i hela landet 2022. Screeningen gäller alla i åldern 60-68 det första året. Stegvis kommer screeningen att utvidgas enligt åldersgrupp. Programmet omfattar hela målgruppen, det vill säga alla 56-74-åringar från år 2031 och framåt. Tarmcancer är vanligast i denna åldersgrupp.

Det förnyade screeningprogrammet för tarmcancer började i Finland på våren 2019.

De kommuner som 2021 organiserar screening:

Gustavs, Jyväskylä, Muurame, Orivesi, Pemar, Posio,  Sagu, S:t Karins,  Säkylä, Tammerfors, Uleåborg, Ylitornio

Under de första två åren av screeningprogrammet d.v.s. 2019-2020 kallades 60-, 62-, 64- och 66- åringar till screeningen i frivilliga pilotkommuner.

Med hjälp av screeningen försöker man upptäcka tarmcancer i ett tidigt skede då den inte ännu förorsakar symtom. Syftet med screeningen är att minska antalet dödsfall i tarmcancer.
Vid screening för tarmcancer letar man efter tecken på blod i avföringen. Screeningprovet tas själv hemma i samband med ett toalettbesök och skickas per post till ett screeninglaboratorium där det ska undersökas. Postavgiften på returkuverten är betald.

Läs mer om situationer där du kanske undrar om deltagandet i screeningen

Hurdana är symptomen på tarmcancer då? Läs mer om tarmcancer.